Potraviny během ročních období

 Vliv některých potravin během ročních období

Tak jako se střídá přirozeně s ročními obdobími počasí, a člověku naštěstí není dáno s těmito zákonitostmi hýbat, je dobré se zamyslet i nad tím, zda podobné principy mohou ovlivňovat stav našeho zdraví během roku. My jsme si díky zkušenostem napříč věkovými kategoriemi a dílem i díky studiu principů tradiční čínské medicíny, které jsou staré několik tisíc let, ověřili, že tomu tak i je :o)

Určitě víte, že jsou potraviny, které vám v létě udělají dobře, ochladí vám organismus a pomáhají překonat letní vlny veder. Jsou jimi především čerstvá zelenina a ovoce, čerstvě presované šťávy z plodů (ze zahrady i těch tropických), saláty z čerstvé zeleniny, jogurt a cereálie k snídani, pochutnáváme si na zmrzlině, zkrátka se snažíme intuitivně konzumovat jídla, která neobsahují příliš mnoho tuku a dokážou nás ochladit. Těžká a tučná jídla bývají v létě spíše na obtíž, protože po nich máme tendenci spíše odpočívat, než se pustit do pracovního procesu :o) Zahřívají nás.

A jak je to v zimě? Čemu se raději vyhnout, abychom zůstali pokud možno v kondici a nešli respiračním onemocněním zbytečně naproti?

Běžně by mělo platit pravidlo chránit tělo v sychravém období a v zimě před dlouhodobým vlivem chladu, vlhka a naopak se snažit ho zahřát. Pro milovníky tučnějších pokrmů je to jedinečné období, kdy se tuky ve zdravé míře podporují, ať už v mase, masných výrobcích (zde pozor na nadbytečný příjem solí), v ořeších všeho druhu, tučnějších rybách nebo drůbeži (např. kachna, husa). Jíme sušené ovoce, pečenou nebo gratinovanou zeleninu, vařené zeleninové přílohy s masem, pochutnáváme si na polévkách, jíme zavařenou zeleninu a ovoce, pijeme čaje, které umí tělo zahřát.

Jak třeba začít takový typicky sychravý a chladný zimní den?

V Asii mají jeden velmi dobrý a osvědčený snídaňový zvyk – konzumaci poctivého, teplého masového vývaru. Ten zahřeje, dodá energii a živiny na dlouhou dobu. Někde se zase dělají k snídani teplé obilné kaše. Důležité ale vesměs je, že pokud se rozhodneme třeba pro cereálie, vyhýbáme se studenému jogurtu rovnou z lednice a studenému mléku. Obojí – hlavně u dětí – zahleňuje a přináší chlad do organismu už po ránu. Můžete místo nich použít například lehce ohřátý ovesný, rýžový nebo kokosový nápoj, který koupíme snad ve všech obchodech s potravinami včetně drogerie. Ke snídani v zimě nepodáváme ani džusy nebo jiné čerstvě presované šťávy z citrusů a jiných exotických plodů, protože taktéž ochlazují organismus. Ty v zimě nahradíme teplým čajem, který nám vyhovuje a který umí i zahřát. Jsou to čaje se skořicí, badyánem, zázvorem apod.

Pokud se vám zdá, že vám chybí energie nebo že potřebujete doplnit vitamíny a minerály, bude vám skvělým pomocníkem Vitaflorinem s Fytomineralem (roztok koloidních fytominerálů) nebo Skeletin, který obsahuje i colagen. Všechny najdete u nás v e-shopu v sekci Elán a vitalita za velmi příznivou cenu.

V případě dlouhodobého zahlenění, pokašlávání nebo pokud se nám častěji vrací onemocnění cest dýchacích, dutin a plic, vřele doporučujeme užívání kapslí Mycopulm i preventivně.

Při jakýchkoliv dotazech rádi poradíme s výběrem.

Váš tým z Vitallis.cz